Yeni Yayımlanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Yönergesi’ne İlişkin Sağlık-Sen’in İncelemesi

saglik sen

YENİ YAYIMLANAN AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI NÖBET HİZMETLERİ YÖNERGESİ’NE İLİŞKİN SAĞLIK-SEN’İN İNCELEMESİ
02 HAZİRAN 2025, PAZARTESİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir Nöbet Hizmetleri Yönergesi yayımladı. Yönerge ile 24 saat esasına dayalı olarak hizmet veren Bakanlık kuruluşlarında nöbet tutan personelin çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi.

Yayımlanan yönergeye ilişkin Sağlık-Sen tarafından yapılan incelemeler neticesinde aşağıdaki tespitler yapıldı:

  • Yönerge; çocuk, kadın, engelli ve yaşlılar ile bakım veya barınma ihtiyacı olan kişilere yönelik 24 saat esasına dayalı olarak hizmet veren kuruluşlarda uygulanacaktır.

  • Sağlık-Sen’in yaptığı incelemeye göre, kuruluşta yurt yönetim memurunun olmaması veya yetersiz sayıda olması durumunda nöbet hizmetlerini yürütmek üzere nöbetçi personel görevlendirilecektir.

  • Nöbet tutmakla yükümlü personel arasında tabip, uzman tabip, diş tabibi, eczacı, odyolog, diyetisyen, hemşire, fizyoterapist, laborant, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, sağlık teknikeri, psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi, öğretmen, rehber öğretmen/psikolojik danışman, çocuk eğiticisi, aile sosyal destek personeli, aile ve sosyal destek uzmanı, sosyal hizmet personeli ve din görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca, Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınarak, kuruluşta görev yapan Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (A) ve (B) fıkrası kapsamındaki diğer personele de nöbet görevi verilebilecektir.

  • Nöbet listesi, kuruluş müdürü tarafından aylık olarak hazırlanacaktır.

  • Sağlık-Sen’in incelemesine göre, yönergede yer alan kuruluşta fiilen bakılan kişi sayısının 150 ve üzeri olması durumunda ya da ek hizmet binası olan yerlerde birden fazla nöbetçi görevlendirilebileceği maddesi yenidir. Çocuk ve engelli bakım kuruluşları için bu sayı 50 olarak uygulanacaktır. Birden fazla nöbetçi görevlendirilmesi durumunda koordinatör nöbetçi, kuruluş müdürü tarafından belirlenecektir.

  • Nöbetçi personelin nöbet hizmetini rahatça yerine getirebileceği bir nöbet odası düzenlenecektir.

  • Sağlık-Sen tarafından yapılan incelemede, nöbet tutan personele her 8 saat için bir gün hesabı ile izin verilmesinin yeni yönergede yer aldığı görülmüştür. Nöbet izinleri, kuruluştaki hizmetleri aksatmayacak şekilde idarenin uygun göreceği zamanlarda kullandırılacaktır. Kuruluş müdürünce nöbet tutan personelin mesaisine ihtiyaç duyulması halinde nöbet ücreti verilecektir. Nöbet ücretlerinin hesaplanmasında toplu sözleşme hükümleri uygulanmaya devam edecektir.

Buna göre, her nöbet günü için 4 saat ek ders ücreti ödenecektir. Bu ödeme, haftada 12 saati geçemez. Nöbet izninden yararlananlara bu ödeme yapılmayacaktır.

Yönergede ayrıca, nöbet görevinden muaf olan personel ile nöbet tutan personelin görevleri de düzenlenmiştir.

Sağlık-Sen