Şanlıurfa’da Bağımlılıkla Mücadele Desteği!

sanliurfada bagimlilikla mucadele destegi

Şanlıurfa’da Bağımlılıkla Mücadele Desteği

Kentte 8 yıl önce kurulan YEDAM, bağımlı bireylerin ailelerine ve yakınlarına gizlilik esasları çerçevesinde hizmet sunmaktadır. Kurumda görevli psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları, tütün, alkol, madde, internet ve kumar bağımlılarına ücretsiz hizmet vermektedir. Bugüne kadar 588 kişiye destek sağlanmıştır.

Sunulan Hizmetler ve Desteğin Kapsamı

YEDAM, danışanlar için boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla masa tenisi ve resim gibi etkinlikler düzenlemektedir. Görevliler ayrıca esnaf ziyaretleri gerçekleştirerek broşürlerle bilgilendirme yapmaktadır. YEDAM aracılığıyla alkol bağımlılığından 26, madde bağımlılığından 289, tütün bağımlılığından 191, kumar bağımlılığından 76 ve internet bağımlılığından 6 kişiye destek verilmiştir. Toplamda 6 bin 100 görüşme gerçekleştirilmiştir.

YEDAM Tanıtımları ve İş Birlikleri

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Salih Ceylan, YEDAM bünyesinde 5 uzman ekip ve iki destek ekibinin faaliyet gösterdiğini belirtmiştir. Tanıtımlar ile bağımlı bireylere ve ailelerine ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Ceylan, bugüne kadar 450 YEDAM tanıtımının yapıldığını ifade etmiştir. Ayrıca, esnaflarla işbirliği kurarak danışan yönlendirmeleri için destek talep edilmektedir.

Danışanların Psikososyal Destek Süreci

YEDAM Sosyal Hizmet Uzmanı Hacer Aktar, danışanların ilk görüşme sonrasında sosyal hizmete ihtiyaç duymaları halinde yönlendirmeler yapıldığını belirtmiştir. Danışanlara büyük bir değerlendirme görüşmesi yaparak özel müdahale planları oluşturulmaktadır. Sosyal ihtiyaçların karşılanması, aile ve arkadaş ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla sosyal düzenlemeler gerçekleştirilmektedir.

Sosyal Etkinlikler ve Çeşitli Atölyeler

Danışanların ilgi alanlarına göre düzenlenen çeşitli atölyeler, sosyal etkinlik çalışmaları arasında yer almaktadır. Yeni alışkanlıklar edinebilmek, yeni bir çevre ve hayat kurmak adına bu etkinlikler büyük önem arz etmektedir. Sağlık güvencesi, işsizlik ve boş zaman değerlendirmesi gibi çeşitli sorunlarda işbirliği yapılmaktadır.

YEDAM, bağımlılıkla mücadele eden bireylere ve ailelerine önemli katkılar sunarak sosyal hayatlarına yeniden yön vermeyi hedeflemektedir.