“Kiralara Yüzde 44, Memura Yüzde 15, Bu Adil Değil?”

saglik sen

“Kiralara Yüzde 44, Memura Yüzde 15, Bu Adil Değil?”

03 Temmuz 2025, Perşembe

Binlerce teşkilat mensubunun katılımıyla gerçekleştirilen “Toplu Sözleşme Bilgilendirme Toplantısı”nda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, bugün enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olan memur maaşlarına tepki gösterdi. Doğan, “Kiralara gelen zam oranı yüzde 44. Kamu çalışanlarına gelen zam oranı yüzde 15. Bu adil değil. Biz refah payı verilmesini istiyoruz ve bu talebi Toplu Sözleşme masasına da götüreceğiz” ifadelerini kullandı.

  1. Dönem Toplu Sözleşme çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Sağlık-Sen, binlerce teşkilat mensubunun katılımıyla online “Toplu Sözleşme Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirdi. 81 ilden Şube Başkanlarının, Şube Yönetim Kurulu Üyelerinin ve binlerce temsilcinin katıldığı toplantıda, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, Toplu Sözleşme talepleriyle ilgili sunum yaptı.

Genel Başkan Doğan: Sağlık-Sen Her Yerde

Toplantıda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Sağlık-Sen 365 gün ebenin, hemşirenin, hekimin odasında. 112 istasyonunda, sosyal hizmet merkezinde, mutemetlikte kısacası her yerde. Ben böyle fedakarca çalışan teşkilatımızın her bir ferdini kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“Refah Payı Verilmesini İstiyoruz”

Bugün enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olan memur maaşları ile ilgili konuşan Doğan, “Kiralara gelen zam oranı yüzde 44. Kamu çalışanlarına gelen zam oranı yüzde 15. Bu adil değil. Biz refah payı verilmesini istiyoruz ve bu talebi Toplu Sözleşme masasına da götüreceğiz” dedi.

“Her Talep Bizim İçin Önemli”

  1. Dönem Toplu Sözleşme sürecine uzun süredir hazırlandıklarının bilgisini veren Doğan, kapsamlı bir çalışma yaparak talepleri hazırladıklarını söyledi. Sözlerinin devamında “Her talep bizim için çok önemli” diyen Doğan, “Üzerimizde 850 bin sağlık ve sosyal hizmet profesyonelinin sorumluluğu var. Hekimin, hemşirenin, ebenin terlettiği formasının hakkını almak için mücadele ediyoruz ve Toplu Sözleşme masasında da edeceğiz.

Nöbet ücretlerinin artırılması, taban, tavan, destek ve teşvik ek ödemenin artırılması, 112’lerin yemek ücretlerinin artırılması gibi çok önemli taleplerimiz var. Gece Çalışma Tazminatı verilmesini istiyoruz. Biz bu konuya ağırlık veriyoruz. Gece çalışma ile gündüz çalışmanın ücreti aynı olamaz.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarını esas alarak, gece saat 20.00 ile 06.00 saatleri arasında geçen süreler için artırımlı ödeme yapılmasını istiyoruz. Bu konuda üniversiteler ile de çalışma yaptık. Yapılan çalışmayı Toplu Sözleşme’de Kamu İşveren Heyeti ile paylaşacağız” diye konuştu.

“Kıran Kırana Mücadele Ediyoruz”

Sağlık-Sen’in geçmiş Toplu Sözleşmelerde çok önemli kazanımlar elde ettiğini kaydeden Doğan, bu Toplu Sözleşme’de de önemli başarılar elde etmek için mücadele vereceklerini ifade etti.

Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun değiştirilmesi için yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydeden Doğan, bu yasanın kamu çalışanlarının hakkını koruması ve adaleti tesisi etmesi gerektiğini vurguladı.

Doğan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Toplu Sözleşme sürecine doğru ilerlerken, bu sürecin sadece bir mali pazarlık değil; aynı zamanda bir emek onuru, meslek saygınlığı ve kamu hizmeti mücadelesi olduğunu hepimiz biliyoruz. İnşallah bu masa, sadece rakamların değil; nöbette geçen uykusuz gecelerin, ailelerinden ayrı kalan sağlık profesyonellerinin taleplerinin karşılandığı bir masa olacak. Ve biz bu masaya yetkimizin gücüyle, birliğimizin iradesiyle, sahanın sesini arkamıza alarak oturacağız.

O masada kıran kırana mücadele ediyoruz. Sabah 5’lere kadar taleplerimizin karşılık bulması için çaba gösteriyoruz. Gerekçelerimizi anlatıyoruz. İnşallah bu Toplu Sözleşme’de de sağlık ve sosyal hizmet profesyonellerimize mahçup olmamak için alın terimizin son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“Üniversitelerdeki Becayiş Hakkı Sağlık-Sen’in Başarısı”

Son dönemde Sağlık-Sen’in verdiği mücadele ile önemli konularda adım atıldığını kaydeden Doğan, “Üniversite hastanelerinde çalışan ebenin, hemşirenin, idari personelin yer değişikliği yapabilmesini sağlamak üzere becayiş hakkını elde ettik. Bu tamamen Sağlık-Sen’in, Sağlık-Sen Üviversiteler Komisyonu’nun ve bu teşkilatın kazanımıdır.

Kurum İdari Kurulu (KİK) Toplantısı’nda da önemli kazanımlar elde ettik. Ek ödemeler belli bir takvime göre ödensin talebimiz karşılık buldu ve ek ödemeler belirli bir takvime göre ödenmeye başladı. Sağlık kurumlarında çıkan yemeklerin kalitesinin artırılması için ilgili merciler nezdinde girişimlerimiz sonuç verdi, bu konuda somut adımlar atılmaya başlandı” bilgisini verdi.

Genel Başkan Doğan’ın konuşmasının ardından toplantı, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu’nun hem genel taleplere hem de sağlık ve sosyal hizmet kolu taleplerine ilişkin sunumuyla devam etti. Sağlık-Sen hukuk ve mevzuat ekibi de taleplerle ilgili bilgi verdi.

Sağlık-Sen