Kategoriler
Gündem

Giresun’da 5 ayda 750 atipik kanser vakası belirlendi!

Giresun’da Atipik Kanser Vakalarında Artış

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Şevket Zorlu, Giresun’daki kanser vakalarının Türkiye genelinden farklılık gösterdiğini ifade etti. Bu farklılıkların, Giresun’un yüksek yaş ortalaması ve 1986 yılında meydana gelen Çernobil nükleer felaketinin uzun vadeli çevresel etkileri ile ilgili olabileceği belirtildi.

Giresun’da Kanser Profilindeki Farklılıklar

Dr. Zorlu, bölgede kanserin tipik seyirlerinden saparak alışılmadık şekilde metastaz yaptığını vurguladı. Giresun’daki kanser vakalarının bazı özellikleri, Türkiye ortalamasından belirgin şekilde ayrılıyor. Normalde prostat kanseri hastalarında görülen ikincil metastaz durumunun oranı yüzde 1-2 civarıyken, Giresun’da bu oran daha yüksek. Örneğin, bazı meme kanseri hastalarında nadir görülen böbreküstü bezi metastazları gözlemleniyor. Ayrıca, bazı hastalarda aynı anda birden fazla organı etkileyen birincil tümörler de tespit edildi.

Erken Tanı İçin PET-CT Ünitesi

Giresun’da son 5 ayda 750 kanser evreleme taraması yapıldığını bildiren Dr. Zorlu, bu süreçte 19 Aralık itibarıyla hizmete giren PET-CT (Pozitron Emisyon Tomografisi – Bilgisayarlı Tomografi) ünitesinin çok önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu yöntem, kanser hastalarında hastalığın evrelenmesi, tedaviye yanıtın izlenmesi ve tekrar etme durumlarının belirlenmesinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Görüntüleme öncesinde hastalara düşük dozda radyoaktif glikoz enjekte edilmekte, bu sayede metabolik olarak aktif kanser hücreleri saptanabilmektedir.

Radyoterapi Ünitesinin Sağladığı İmkanlar

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özüm Büke Atasoy, hastanede bulunan radyoterapi ünitesinin, ileri teknoloji ile donatıldığını ve burada 250’den fazla hastaya tedavi uygulandığını aktardı. Günlük ortalama 40-45 hastanın radyoterapi aldığı bu ünitede, yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) ve volümetrik modülasyonlu ark terapisi (VMAT) gibi modern yöntemler kullanılmakta. Bu yöntemlerle hem tümör hedeflemesi artırılmakta hem de çevre sağlıklı dokular korunmaktadır.

Yerel Hizmetlerle Hasta Konforu

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Atilla Çıtlak, Giresun’daki onkolojik görüntüleme ve tedavi altyapısının gelişmesi ile birlikte hastaların başka illere sevk edilme ihtiyacının ortadan kalktığını vurguladı. Önceden Ordu veya Trabzon’a gitmek zorunda kalan hastalar, artık tanıdan tedaviye kadar tüm süreçleri yerel olarak Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayabilmektedir. Bu durum, özellikle yoğun kanser vakalarının tespit edildiği bölgelerde hasta tedavi erişimini önemli ölçüde artırmıştır.