Kendisi Kadar Yanlış Uygulamalar da Öldürüyor
Kene vakalarında yanlış uygulamaların ölümcül sonuçlar doğurabileceği belirtilmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, vücuda yapışan kenenin uzman bir kişi tarafından çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Kene Popülasyonu Artıyor
Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene popülasyonu hızla yükseliş göstermektedir. Özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde yoğunlaşan kene vakaları, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskini de artırmaktadır. Nisan ve Mayıs aylarıyla birlikte kene vakalarında artış görülmektedir. Prof. Dr. Çetin, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte büyük ve küçükbaş hayvan hareketliliğinin arttığını belirtti. Hayvanların üzerindeki kenelerin, taşınırken başka illere geçebileceğini ifade eden Çetin, il tarım müdürlüklerine önemli görevler düştüğünün altını çizdi.
Kene Vakaları Görülmeye Başladı
İlhan Çetin, kene popülasyonunda ciddi bir artış yaşandığını belirtmiştir. Nisan ve Mayıs aylarıyla birlikte kenelerin yumurtadan çıkıp tabiattaki yerini almaya başlamasıyla birlikte kene ısırma vakalarının arttığı gözlemlenmektedir. Hem Sivas hem de çevre illerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakaları görülmeye başlamıştır. Bu dönemde alınacak önlemler kene sayısını azaltmak açısından büyük önem taşımaktadır. Mücadelede etkili ilaçların bulunduğu da vurgulanmıştır.
Kene Çıkarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanlarının üzerindeki keneleri elle çıkarmaları önerilmemektedir. Bu durum, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının bulaşma riskini artırmaktadır. Kenenin yapıştığı vücudun herhangi bir bölgesinin, uzman bir sağlık personeli tarafından çıkarılması ve bu işlemin ardından kan tahlili yapılması gerektiği ifade edilmektedir. Bu önlemler, hastalığın yayılmasını önleyebilir.
Yanlış Uygulamalar Ciddi Sonuçlar Doğurabilir
Tabiatta etkinlik yaparken açık renkli giysiler giyilmesi önerilmektedir. Böylece üzerimize yapışan keneler daha rahat bir şekilde görülebilir. İnsanların, ısıran keneleri kendilerinin çıkartmaya çalışmaları birçok riski beraberinde getirmektedir. Kenelerin rahatsız edilmesi, vücuttaki virüslerin daha yoğun bir şekilde aktarılmasına neden olabilir. Bu da insanların hastalanma ve ölüm riskini artırmaktadır. Dolayısıyla, kene tedavisinin mutlaka bir sağlık personeli tarafından yapılması önerilmektedir.
Sonuç
Kene vakalarının artışı ve yanlış uygulamalar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bilinçli olmak ve uygun önlemleri almak, hem kişisel sağlığımızı hem de toplum sağlığını korumak açısından hayati öneme sahiptir.