Türk Sağlık Sen: DEVLET MEMURLARININ YARIM ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKININ KULLANIMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİLGİ NOTU

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun EK 43. Maddesinde düzenlenen “Doğum sonrası yarım zamanlı çalışma” hakkının kullanımına ilişkin yönetmelik 18.07.2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik, 657 sayılı Kanun’un 4/A maddesi uyarınca memur kadrosunda istihdam edilen personel hakkında uygulanacaktır.
Doğum yapan kadın memur, doğum sonrası analık izninin veya 657 sayılı Kanun’un 104. Maddesinin (F) fıkrasında düzenlenen iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar yarım zamanlı çalışma talebinde bulunabilir. Aynı şekilde, eşi doğum yapan memur, babalık izninin bitiminden itibaren mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar bu haktan yararlanabilir. Ayrıca, bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi durumunda da yarım zamanlı çalışma hakkı söz konusudur.
Doğum halinde memurun yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanabilmesi için; kendisinin veya eşinin doğum yapmış olması, çocuğunun sağ olması ve daha önce aynı çocuk için bu haktan yararlanmamış olması gerekmektedir. Ayrıca, kadro unvanının yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak unvanlar arasında olmaması ve talepte bulunması gerekmektedir. Evlat edinme durumunda da benzer koşullar geçerlidir.
Memur, yarım zamanlı çalışma dönemi içindeki herhangi bir zamanda, kurumundan yarım zamanlı çalışma talep edebilir. Bu talepte, yarım zamanlı çalışacağı günlere ve çalışma saatlerine ilişkin tercihlerini de belirtme hakkına sahiptir. Memurun yarım zamanlı çalışma hakkı talebi sadece yararlanma şartlarına uygunluk açısından değerlendirilecek ve müracaat tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde sonuçlandırılacaktır. Burada hizmet ihtiyacı ve memurun talebi dikkate alınarak haftalık çalışma günleri ve saatleri belirlenecektir. Haftalık çalışma günü 3 günden az, günlük ise 3 saatten az veya 8 saatten fazla olamayacaktır.
Memur, günlük normal çalışmanın başlama ve bitiş saatleri dışında ve öğlen dinlenme süresinde çalışamayacak, süt izni hariç olmak üzere mazeret izinleri ile yıllık izinlerini 657 sayılı Kanun’da belirtilen süreler kadar kullanabilecektir. Yarım zamanlı çalışan memura süt izni verilmeyecektir. Yetkili amir, hizmet ihtiyacına veya memurun talebine göre memurun haftalık yarım zamanlı çalışma gün ve saatlerinde, Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki defa değişiklik yapabilecektir.
Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımında kadın veya erkek memur ayrımı yapılmaz. Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, yarım zamanlı çalışma hakkından talepleri üzerine her iki eş de faydalanabilecektir. Memur, aylıksız izin hariç olmak üzere, yarım zamanlı çalışma dönemi içinde hak ettiği yıllık izin, hastalık izni, mazeret izni ve diğer izinler sırasında da yarım zamanlı çalışmış sayılacaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında, şube müdürü ile dengi ve üstü yönetici unvanlı kadrolarda görev yapan memurlar ile yurt dışı teşkilatında görev yapan memurlar yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacaktır. Bunlar dışında yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak diğer memurlar ise kurum, teşkilat, hizmet sınıfı ve kadro unvanı bazında değerlendirilerek belirlenecektir.
Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde görev yapan memurların yarım zamanlı çalışma esasları, normal haftalık çalışma süresinin yarısı dikkate alınarak hizmet ihtiyacına göre kurum tarafından belirlenecektir. Memura yarım zamanlı olarak çalışmaya başladıktan sonra mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak, fiili çalışmaya bağlı ödemeleri ise tabi oldukları mevzuata göre devam edecektir.
Yarım zamanlı çalışma hakkını kullanan memurun kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanması, başka kurumda naklen atanması veya atanılan kadro unvanının yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak unvanlar arasında yer almaması halinde yarım zamanlı çalışma hakkını kullanmaya devam edecektir. Ancak, memurun yarım zamanlı çalışacağı günler ve saatler yetkili amir tarafından bir ay içinde yeniden belirlenebilecektir.
Yarım zamanlı çalışma hakkını kullanmakta olan memurun, bu haktan yararlanamayacak kadro unvanlarına yer değiştirme veya naklen atanması halinde, değişiklik tarihinden itibaren yarım zamanlı çalışma hakkı sona erecek; ancak başka uygun bir kadro unvanına atanması halinde tekrar yararlanma talep edebilecektir. Ayrıca, doğumun veya evlat edinmenin devlete memurluğa atanmadan önce gerçekleşmesi halinde, memur göreve başlamak kaydıyla, yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanabilecektir.
Türk Sağlık Sen